Industrie: ‘Het is onze taak om de industrie te helpen met innoveren’

Industrie is een thema waarvan het belang in Nederland steeds duidelijker wordt. Gelukkig maar, vindt themadirecteur Arnold Stokking. “Industrie is een welvaartsbepalende factor: het creëert werkgelegenheid en levert 80% van onze export. Maar industrie overleeft alleen als je blijft vernieuwen. Wij zien het daarom als onze taak om de industrie te helpen met innoveren. We gebruiken daarbij onder andere onze kennis van ict, sensoren en robotica.”

Samenwerking

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat iedere euro die in Research and Development wordt gestoken, meer dan dubbel wordt terugverdiend. Vandaar ook dat zoveel bedrijven in Nederland investeren in ontwikkeling. Voor onderwerpen die te duur of te ingewikkeld zijn om dat zelf te doen, schakelen deze bedrijven vaak onze specialisten in. Met onze vakkennis en hightech apparatuur komen we tot innovatieve oplossingen. We proberen daarbij altijd om zoveel mogelijk partijen om tafel te krijgen. Door samen te werken, kunnen we meer kennis ontwikkelen en er voor zorgen dat wat we creëren toepasbaar is.

Smart Industry

Smart Industry is hiervan een concreet voorbeeld. Smart Industry staat voor het versnellen van digitalisering van productieprocessen. Door het optimaliseren van productie met inzet van ict en nieuwe productietechnologieën zoals 3D-printen, wordt produceren efficiënter, goedkoper en kwalitatief hoogwaardiger. Slimmere machines, robots en andere onderdelen van het productieproces communiceren onderling en werken zo optimaal samen. Dat optimaliseren gebeurt niet alleen binnen bedrijven maar juist ook samenwerking tussen verschillende bedrijven in de waardeketen.

Nederland heeft alles in huis om van Smart Industry een succes te maken. We hebben een krachtige industriële basis van grote én mkb-ondernemingen. We hebben een uitstekende ict-infrastructuur, goede logistiek, goed opgeleide medewerkers en samenwerking zit in ons DNA. Het ontwikkelen van nieuwe initiatieven wordt dan ook gestimuleerd door het opzetten van regionale fieldlabs waarin bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen samenwerken.

Het verschil maken

Arnold Stokking is optimistisch over de toekomst van de Nederlandse industrie: “Vroeger zorgden de babyboom, aardgas en olie en de financiele bubbel voor de welvaart in Nederland. Maar die tijd is voorbij. Industrie is de nieuwe welvaartsbepalende factor. Daarom staat de industrie in Nederland weer helemaal op de kaart. Onze Nederlandse producten gaan de hele wereld over en mensen die in industrie werken zijn daar trots op. Ik heb zelf ook 20 jaar in de industrie gewerkt en wat is er nou mooier dan te werken aan hightech innovaties waar je werkelijk het verschil mee kunt maken?”

Contact

Arnold Stokking

  • Smart Industry
  • Solliance
  • HTSM
  • ESI
  • Holst
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.